buleczki kwadratowe z nasionami, chia i babki lacetowatej

Składniki na około 20 bułek:

-4 szkl maki bezglutenowej chlebowej
-1,5 szklanki letniego mleka
-7 g suchych drożdży lub 15 g świeżych
-1 łyżka cukru
-lyzka nasion babki lancetowatej
-2 lyzki nasion chia
-1 łyżeczka soli.

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, formować nieduże bułeczki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić by podrosly, na kolejne 30 minut ,IMG_20170712_150133

IMG_20170712_142601

IMG_20170712_142503

IMG_20170712_130045 posypac nasionami.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 15 – 20 minut. Wyjąć i wystudzić na kratc.

Smacznego :-).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>